direktor AJN

Đenan Salčin o certificiranju predavača javnih nabavki

Prijave na javni poziv govore nam da ova zemlja ima velikih potencijala kada je u pitanju profesionalizacija poslova javnih nabavki, tvrdi  Salčin

Razgovarala: Azra Islamagić-Mulahmetović

Jedna od  aktivnosti IPA projekta „Jačanje sistema javnih nabavki u BiH‟, čiji je korisnik Agencija za javne nabavke BiH, jeste certificiranje ovlaštenih predavača javnih nabavki. Također, projekt pruža podršku i recertificiranju ovlaštenih trenera javne nabavke, a sve u cilju obuke oko 2.500 službenika za javne nabavke koja će uslijediti 2020. godine. O učinjenim koracima i onim koji slijede, za stručni časopis „Javne nabavke“ govori Đenan Salčin, direktor AJNBiH.

Priznaje da je pozitivno iznenađen velikim brojem zainteresiranih kandidata koji su stečeno znanje iz oblasti javnih nabavki spremni redovito nadograđivati i prenositi na druge. Riječ je o pozivu, napominje, koji zahtijeva izuzetnu profesionalnu ozbiljnost, poznavanje zakonskih i podzakonskih akata te iskustvo u provedbi, odnosno procesu javnih nabavki.  

“Agencija za javne nabavke je objavila javni poziv za certifikaciju novih ovlaštenih predavača javnih nabavki na svojoj internet-stranici 18. juna. Do isteka roka za prijavu, 5. jula, zaprimljene su ukupno 272 prijave, od čega je oko 240 kandidata koji su ispunili sve uslove propisane Pravilnikom o obuci ovlaštenih predavača i javnim pozivom”, navodi Salčin u odgovoru na pitanje o broju pristiglih prijava.

Pojednostavljene procedure

U međuvremenu, u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu održani su informativni događaji na kojima su predstavljene aktivnosti projekta i njihov doprinos procesu certifikacije ovlaštenih predavača javnih nabavki, kao i certificiranju službenika za javne nabavke. Također, prezentiran je program obuke budućih predavača, uslovi koje kandidati moraju ispunjavati za prijavu na Javni poziv te kalendar aktivnosti procesa certifikacije.

  • Više od 100 potencijalnih kandidata na informativnim događajima i skoro 300 pristiglih prijava visoke su brojke?
  • Moram napomenuti da je Agencija učinila sve da animira potencijalne kandidate da se prijave na obuku. Na upite o javnom pozivu odgovarali smo putem internet-stranice Agencije javnenabavke.gov.ba, putem zvaničnih društvenih mreža AJN, kao i Portala javnih nabavki ejn.gov.ba. Kako bismo maksimalno olakšali proces prijavljivanja, omogućeno je dostavljanje dokumentacije e-mailom. S projektnim timom organizovali smo tri informativna događaja u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, upoznali potencijalne kandidate s IPA projektom, postupkom certifikacije, predočili šta očekujemo od budućih ovlaštenih predavača i slično.

Međutim, i pored svih tih olakšavajućih okolnosti, zaista nismo očekivali ovoliki odziv, odnosno gotovo tri stotine potencijalnih kandidata. Odziv i na informativnim događajima je bio izuzetan, prisustvovalo je više od stotinu zainteresovanih lica.

  • Šta nam uopće govori ovako veliki broj onih koji žele steći certifikat ovlaštenog predavača u oblasti javnih nabavki? 
  • Mislim da to umnogome govori o napretku cjelokupnog sistema javnih nabavki u BiH. Vidite, vi sad imate dodatnih, dakle pored postojećih 76 ovlaštenih predavača, skoro tri stotine lica koja su visokoobrazovana i imaju preko pet godina radnog iskustva na poslovima javnih nabavki. To su lica koja žele daljnju nadgradnju, lično ostvarenje i napredovanje, kao i nove izazove. To govori da ova zemlja ima velikih potencijala kada je u pitanju profesionalizacija poslova javnih nabavki.

Agencija već duži period govori o profesionalizaciji javnih nabavki. Cilj ovog IPA II projekta i jeste profesionalizacija kroz obuku 2.200-2.500 službenika za javne nabavke. Veliki odziv potencijalnih kandidata za ovlaštene predavače pokazuje da se profesionalizacija već dešava, da je proces uveliko započet i da se takve tendencije neće zaustaviti.

  • Koji je naredni prag koji će kandidati morati prijeći kako bi stekli pravo na besplatnu obuku, a zatim i certificiranje?
  • Kao što sam rekao, zaista nismo očekivali tako veliki odziv potencijalnih kandidata. Naime, sam broj zainteresovanih lica je prevazišao i naša najoptimističnija očekivanja. Međutim, projekt, nažalost, ne može finansijski podnijeti petodnevnu obuku za 240-250 lica, jer certifikacija ovlaštenih predavača nije primarni fokus projekta „Jačanje sistema javnih nabavki u BiH“.

Stoga smo, opet s projektnim timom, dogovorili da organizujemo pretkvalifikacioni test za sve kandidate koji su ispunili uslove propisane Pravilnikom i samim javnim pozivom. Pretkvalifikacioni test će se provesti elektronskim putem, i to na tri lokacije: Sarajevo, Banja Luka i Mostar, kako bismo olakšali kandidatima pristup istom. Ti testovi će biti održani u prvoj sedmici septembra. Besplatnoj petodnevnoj obuci i certifikaciji će moći pristupiti najboljih 150 kandidata koji uspješno polože test. To je prag koji je određen projektom.

Važno je naglasiti da ćemo, prije ovih testova, organizovati i pripremnu obuku krajem mjeseca, odnosno od 27. do 29. augusta. Također, i ove obuke će biti organizovane u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. Cilj nam je da olakšamo potencijalnim kandidatima samu pripremu za test. Svaki kandidat ima pravo da bira na kojoj lokaciji želi da prisustvuje obuci i da polaže pretkvalifikacioni test.

Kompletan intervju čitajte u novom broju stručnog časopisa “Javne nabavke”.