JAPAN / Spavanje na poslu postaje obavezano

Poznato je da se u japanskoj poslovnoj kulturi tolerira zaposlenik koji zadrijema na poslu. Znak je to poslodavcu da zaposlenik puno radi, pa je umoran. Sada su japanski poslodavci odlučili da spavanje na radnom mjestu postaje dio radnih obveza svakog zaposlenika.

Ne misli se tu, kako piše Guardian, da će zaposlenik dobiti nekoliko minuta za sklopiti oči ispred svog računala. Naprotiv, na raspolaganje će dobiti sobu za spavanje.

Istraživanje je pokazalo da pospanost zaposlenika, koja onda utječe na radnu efikasnost, japanske kompanije godišnje stoji 138 milijardi dolara.

Prijedlog je poslodavaca i japanskog Ministarstva zdravstva stoga da zaposlenici dobiju barem posla sata za odspavati u ranom poslijepodnevu. Nextbeat, japanska IT tvrtka odmah je prihvatila taj trend te za svoje zaposlenike uspostavila dvije “strateške spavaće sobe”.

VEZANI ČLANCI  Novac kaznenih kartona daruje “Srcu  za djecu oboljelu od raka”

Sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama na kojima se zaposlenici mogu ispružiti, a mobiteli, tableti i laptopi su najstrože zabranjeni.

”Spavanje može poboljšati radnu efikasnost na isti način kao i pravilna dijeta i vježbanje”, objasnio je Emiko Simikawa, član upravnog odbora Nexbeata.

Tvrtka za planiranje vjenčanja, Crazy, svojim zaposlenicima, odspavaju li barem šest sati noću, nudi bodove koje mogu iskoristiti u menzi. Koristeći aplikaciju za praćenje sna, zaposlenici godišnje mogu skupiti bodova u vrijednosti 580 dolara.

Premda ostatku svijeta to izgleda neobično, Japanci za taj potez itekako imaju opravdanje. Prema najnovijem istraživanjima provedenom u 28 zemalja svijeta, Japanci spavaju najkraće, u prosjeku 6 sati i 35 minuta. To je čak sat vremena manje od Finaca, Kanađana, Belgijanaca i Francuza.